Czym są polifenole i jak wpływają na zdrowie dzieci?
Jaki wpływ na zdrowie dzieci mają ekstrakty roślinne i po co spożywać suplementy?
Polifenole w diecie dziecka. Czym są i gdzie je znajdziesz?
Zbilansowana dieta to podstawa do zachowania zdrowia i dobrego samopoczucia. Nie powinno w niej zabraknąć między innymi owoców i warzyw, które są bogatym źródłem polifenoli. W jakich produktach znajdują się te substancje i czym są? Sprawdzamy.Polifenole – co to jest?
Czym są polifenole i jak działają? Polifenole są związkami organicznymi znajdującymi się w roślinach – nadają im przede wszystkim kolor, ale odpowiadają także za cierpki i gorzki smak. Pełnią również funkcję ochronną wobec roślin: zabezpieczają je przed atakami insektów i grzybów oraz wirusów. Spożywanie warzyw i owoców bogatych w naturalne polifenole to istotny element zbilansowanej diety. To właśnie w tych produktach można znaleźć ich najwięcej. Polifenole można podzielić na trzy grupy związków organicznych:- flawonoidy, które dodatkowo dzielą się na:
- antocyjanidyny;
- izoflawony;
- flawonole;
- katechiny;
- flawanony;
- bioflawonoidy;
- kwasy fenolowe
- związki fenolowe, które dzielą się na:
- kwasy monohydroksybenzoesowe;
- kwasy dihydroksybenzoesowe;
- kwasy trihydroksybenzoesowe.
Polifenole w diecie dziecka
Trzeba pamiętać o tym, jak ważna dla prawidłowego rozwoju i dla zdrowia dziecka jest jego dieta. Dostarczanie mu wraz z codziennymi posiłkami substancji, których organizm potrzebuje, to najważniejszy element troski o jego zdrowie. W menu malucha powinny się znaleźć warzywa i owoce, produkty pełnoziarniste bogate w błonnik, nabiał, mięso w odpowiednich ilościach oraz spore ilości płynów. Nawadnianie organizmu jest bardzo istotne dla zachowania zdrowia i dobrego samopoczucia – również u dziecka. Zdrowa, zbilansowana dieta stanowi podstawę dbania o odporność malucha. Oczywiście jedzenie to nie wszystko! Istotne są również aktywność fizyczna, wypoczynek, odżywczy sen.Polifenole – gdzie je znajdziesz?
Gdzie znajdują się polifenole? Ponieważ to substancje organiczne naturalnie występujące w roślinach, należy szukać ich właśnie tam. Cennym źródłem polifenoli są przede wszystkim owoce i warzywa. Warto wiedzieć również o tym, że najwięcej polifenoli znajduje się w skórkach owoców. W jakich owocach można znaleźć te substancje? To przede wszystkim:- jabłka;
- gruszki;
- jagody;
- jeżyny;
- winogrona;
- porzeczki;
- śliwki;
- truskawki;
- maliny;
- brzoskwinie;
- nektarynki;
- morele;
- aronia;
- owoce cytrusowe[1].
- marchew;
- ziemniaki;
- szpinak;
- soja;
- fasola;
- szparagi;
- brokuły.